Veelgestelde vragen
1 VEELGESTELDE VRAGEN
1.1 Welke afspraak kies ik best?

 

1. Pasbeurt
Deze afspraak is geschikt voor juwelen met:

 • 1 te kiezen kleursteen
 • enkel diamant(en)
 • zonder edelstenen

 

2. Aankoop/pasbeurt: juweel uit de voorraad

Heb je een juweel gezien uit de categorie 'in voorraad en unieke stuks' en wil je dit graag eerst even passen voor je aankoopt? Boek dan deze afspraak in. Deze afspraak is niet voor nieuwe bestellingen.

 

3. Create Your Own afspraak 

Wil je graag een juweel uit de collectie personaliseren met zelf uitgekozen edelstenen, dan maak je best een ‘create your own’ afspraak. Tijdens deze afspraak kan je alvast even een voorbeeld juweel bekijken / passen en kies je zelf de kleur goud en de edelstenen die je het mooist vindt.

 

4. Design Your Own afspraak 

Wil je liever een nieuw ontwerp uitwerken met mij, dan boek je best een ‘design your own’ afspraak in.
Dan tekenen we samen een nieuw ontwerp uit helemaal naar jouw wens en in "Atelier Maison stijl". Dit is voor juwelen met nieuw goud en nieuwe edelstenen. Voor nieuwe ontwerpen wordt er NIET gewerkt met een deadline.

 

5. Create Your Own met OUD GOUD 

Wil je graag een reeds bestaand ontwerp laten maken met eigen (oud) goud, dan kies je voor een Create Your Own afspraak met oud goud. Je kiest in het atelier je favoriete edelstenen uit en er wordt dan een apart gietboompje gemaakt met jouw oude goud. (Minimum 50 gr goud nodig - meerkost is 350 euro)

 

6. Design Your Own met OUD GOUD en/of edelstenen

Wil je graag een juweel laten maken met eigen (oud) goud of eigen edelstenen, dan kies je voor een Design Your Own afspraak met oud goud. Ook hier tekenen we samen een nieuw ontwerp uit helemaal naar jouw wens en in "Atelier Maison stijl". Er wordt dan een apart gietboompje gemaakt met jouw oude goud. (Minimum 50 gr goud nodig - meerkost is 350 euro)

 

7. Afspraak voor een ASSE juweel

Wil je graag een juweel laten maken uit de bestaande collectie van rouwjuwelen waarbij er een beetje asse wordt verwerkt onder een edelsteen dan kan je hiervoor deze afspraak inplannen. Voor rouwjuwelen zonder asse kan je een van de afspraken hierboven inplannen. Wil je graag een nieuw ontwerp voor je asse juweel? Dan boek je een Design Your Own afspraak in.

 

Lees ook even dit: 

Ook bij een 'Create Your Own', 'Design Your Own' afspraak kan je altijd oud goud meebrengen.
Een pasbeurt is hiervoor te kort. Dit goud wordt dan gerecycleerd en de waarde van je oude goud wordt dan afgetrokken van het te betalen bedrag. Enkel als je wil dat jouw goud ook in je juweel verwerkt wordt (owv emotionele waarde) dien je een afspraak voor "oud goud” in te boeken. Alle info omtrent juwelen van oud goud vind je hier: https://www.ateliermaison.be/oud-goud/

 

1.2 Een Design Your Own afspraak , hoe gaat dat juist in zijn werk?

Alle stappen op een rijtje:

 • Het maken van een vrijblijvende afspraak voor ontwerp op maat.
 • Prijsvoorstel wordt gemaakt en verstuurd per mail. 
 • Na goedkeuring wordt het juweel betaald (bij bedragen vanaf 2000 euro kan er gekozen worden om dit op te splitsen: 50% vooraf en 50% als het juweel klaar is.)
 • Van zodra het juweel betaald is worden de materialen en edelstenen aangekocht.
 • Voor Design Your Own juwelen wordt er niet met deadlines gewerkt. Doorgaans is je juweel wel klaar binnen de 6 maanden na akkoord.
 • Afhaling vindt plaats volgens afspraak. Levering aan huis kan eventueel ook.

 

1.3 We willen graag trouwringen laten maken. Hoe lang op voorhand spreken we best af?

De afspraken agenda zit vaak al een lange tijd vooruit volgeboekt. Dus plan je afspraak op tijd in!

Voor trouwringen uit collectie kom je best minimum een 2 à 3 maanden op voorhand langs. Langer op voorhand kan natuurlijk ook altijd, dan is er geen haast en kan je dit afvinken van je ToDo lijstje voor je huwelijk. ;)

Wil je graag een nieuw ontwerp voor je trouwring, dan boek je een "Design Your Own" afspraak. Plan deze best op tijd in. Deze afspraken zitten meestal 1-2 jaar vooruit volgeboekt.

Via deze link kan je een afspraak inplannen: https://site.booxi.com/ateliermaison

1.4 Wat is de gemiddelde kostprijs van een maatwerk (Design Your Own) juweel?

Een vraag die ik heel vaak krijg, maar waar ik jammer genoeg zomaar geen antwoord op kan geven.
Elk maatwerk juweel is uniek en zit anders in elkaar.

Per ontwerp moet ik dan ook eerst berekenen hoeveel goud ik nodig heb, hoeveel tijd ik aan het werk zal spenderen en wat de kostprijs van de gewenste edelstenen is. Daarvoor kunnen we dan best eens samen zitten. Zo heb ik een idee van jouw wensen en kan ik aan de slag om alles te berekenen.

Sommige gouden juwelen zijn wat zwaarder, maar hebben een gemakkelijker ontwerp. In andere zit dan weer minder goud verwerkt, maar hebben dan een moeilijker ontwerp waardoor het maakloon hoger ligt dan de goudwaarde.

De kostprijs van maatwerk zit hem dus zowel in het maakloon als in het gebruikte materiaal, het goud en de edelstenen.

Prijzen voor maatwerk juwelen (volledig nieuwe ontwerpen) starten doorgaans vanaf 950 euro. 
​Kan je oud goud aanleveren? Dan wordt de waarde hiervan uiteraard afgetrokken van het totaalbedrag.

Er wordt in dit geval niet gewerkt met een deadline. 

1.5 Hoe wordt de prijs van een juweel bepaald?

1.6 Hoe wordt de prijs van een diamant bepaald?

1.7 Welke kleur diamant kies ik best? En waarvoor staan de letters?

De kleur wordt zowel bij natuurlijke als lab grown diamanten op dezelfde manier bepaald.

 

Niet alleen de zuiverheid, maar ook de kleur van een diamant heeft een grote invloed op de waarde. Een kleurloze diamant heeft een grotere waarde dan een iets ‘gelere’.

Voor gekleurde diamanten (bv: roze, geel en blauw) is het dan weer net omgekeerd. Hoe intenser de kleur bij een gekleurde diamant, hoe waardevoller de steen. 

De kleurgradering van een kleurloze diamant wordt bepaald aan de hand van de kleurschaal. Deze begint bij de letter D. Kleur D staat voor de meest zeldzame en meest begeerde kleurkwaliteit. Deze daalt tot de letter Z waarbij de diamant lichtgeel tot bruin lijkt.

De kleur van diamant wordt bepaald aan de hand van ‘master stones’. Dit zijn stenen met een specifieke kleur en worden gebruikt als vergelijking om andere diamantkleuren te bepalen. Bijvoorbeeld een diamant met kleur D, een diamant met kleur G, etc. Deze 'master stones' moeten een minimale grootte hebben van 0,50 karaat om goed de kleur weer te kunnen geven. Bij kleinere diamanten is het dan ook moeilijk om de letters D-H van elkaar te onderscheiden.

kleur

naam

oude benaming

D

exceptioneel wit +

Jager

E

exceptioneel wit

River

F

zeldzaam wit +

River

G

zeldzaam wit

Top Wesselton

H

wit

Wesselton

I

licht getint wit +

Top Crystal

J

licht getint wit

Crystal

K

getint wit +

Top Cape

L

getint wit

Top Cape

M

getint

Cape

N

getint

Low Cape

O

getint

Very light yellow

P-Z

getint

light yellow

 

D – exceptioneel wit+ - Jager
Deze is zo goed als kleurloos. Soms lijken deze zelfs een ‘blauwe’ gloed om zich te hebben. De D-kleur wordt gezien als het meest waardevol.

E - exceptioneel wit – River
De diamanten met een E-Kleur zijn nog steeds van een buitengewoon goede kwaliteit. Het verschil met D kleur is quasi niet te zien. 

F – zeldzaam wit+ - River
Zoals te zien is in de tabel werden E en F vroeger allebei River genoemd. Er is dan ook haast geen verschil zichtbaar.

G – zeldzaam wit - Top Wesselton
De G-kleur is de meest populaire kleur. Het is nauwelijks te ontdekken wat de verschillen zijn tussen D, E, F en G.

H – wit - Wesselton
Pas vanaf de H kleur is het enigszins te ontdekken wat het verschil nu precies is. Als je D en H kleur vlak tegen elkaar legt, is er een miniem verschil zichtbaar. (eens gezet in een geel gouden  juweel is dit haast niet meer van elkaar te onderscheiden. H is nog steeds van een zeer hoge kwaliteit. 

I & J - licht getint wit - Top Crystal & Crystal
I en J-kleur zijn lichtjes getint. Vanaf hier kunnen we pas een verschil merken met de wittere kleuren.

1.8 Welke edelsteen is de beste keuze?

1.9 Lab grown of natuurlijke diamant?

 

1.10 De ring die ik aankocht voor iemand blijkt te groot of te klein te zijn. Wat nu?

Heb je bij ons een ring laten maken die te groot of te klein blijkt te zijn? Dat is geen probleem. Gouden ringen kunnen (zo goed als) altijd vergroot of verkleind worden. De eerste keer bieden we deze service gratis aan, op voorwaarde dat je dit binnen de maand aan ons laat weten.

Je plant dan best een korte afspraak in "korte afspraak: aanpassen ringmaat". Wanneer je langskomt nemen we je ringmaat op. 

Nadien wordt de ring weer doorgezaagd, wordt er een stukje tussen gezet of tussenuit genomen, dan wordt die weer aan elkaar gesoldeerd. Daarna moet die nog een tijdje afzuren en dan kan hij weer gepolijst worden. Indien er edelstenen in de ring zitten, dan passeert je ring daarna ook nog even langs de diamantzetter om te controleren of alle edelstenen nog goed vast zitten.

Normaal gezien krijg je binnen de 4 weken bericht van ons om weer af te spreken of de afhaling.

 

 

1.11 Een juweel met één of meerdere geboortestenen?

1.12 Geboortebloemen als gravure

1.13 Wat is het verschil tussen 14 en 18 karaat?

Karaat, wat vaak wordt afgekort als ‘K’, duidt het gehalte van edelmetalen in een legering aan.
Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een juweel juist bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud:

 • 14 K bevat 58,5% puur goud 
 • 18 K bevat 75,0% puur goud 

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe ‘geler’ of dieper de goudkleur van het juweel. 

24 karaat (puur goud) is niet geschikt voor juwelen. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage. Het is daarom dat we altijd een legering maken door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het juweel sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud. 

1.14 Oude edelstenen verwerken in een juweel

Net als het verwerken van oud goud waar je emotioneel aan gehecht bent (minimum 50 gram goud) kan je je juweel ook personaliseren door eigen oude edelstenen erin te laten verwerken. Deze service bieden we enkel aan voor oude edelstenen, reeds gezet in een juweel met een emotionele waarde, die nog volledig intact zijn. Niet voor nieuwe exemplaren. Het is wel belangrijk om te weten om wat voor soort steen het gaat. Het is namelijk altijd een risico om je eigen steen te laten herzetten, dit risico ligt bij de eigenaar van de steen. We bieden deze service enkel aan voor diamanten en saffieren, omdat andere oude edelstenen vaak reeds slijtage hebben. Je betaalt 20 euro per edelsteen, om deze uit je oude juweel te halen en weer terug te plaatsen in je nieuwe juweel. 

Atelier maison werkt samen met de beste edelsteenzetters, zij zullen dan ook met alle precisie de stenen zetten, maar helaas kan het wel eens voorkomen dat de steen op een breukvlak splijt en kapot gaat. De kans dat dit gebeurt is heel erg klein, maar hou hier wel rekening mee. Dit is altijd op jouw eigen risico. Op juwelen van oud goud, of met oude edelstenen wordt er geen garantie gegeven.

1.15 Waarom duurt het een aantal weken alvorens mijn juwelen geleverd worden?

Alle juwelen worden met veel liefde en met de hand gemaakt en dat vraagt tijd. We doen natuurlijk ons uiterste best om je bestelling zo snel mogelijk bij jou te krijgen. Afhankelijk van het aantal bestellingen die er op dat moment lopende zijn zal je pakje sneller of later geleverd worden. Heb je je juweel tegen een bepaalde datum zeker nodig? Laat het dan gerust weten via een mailtje naar [email protected] en dan kijken we even na of we je bestelling tijdig kunnen leveren.

1.16 Hoe onderhoud ik mijn juwelen met edelstenen?

Een juweel met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg! Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend.

Echte edelstenen zijn natuurproducten, dus ook wel kwetsbaar. De ene edelsteen is al wat harder dan de andere. Informeer je goed alvorens je voor een bepaalde edelsteen kiest.

De Atelier Maison ontwerpen zijn vaak heel erg fijn en dus ook fragiel. Het is aan te raden om juwelen met edelstenen uit te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen.

De meeste edelstenen mogen gereinigd worden in een ultrasoon. Het is een goed idee om dit aan te kopen om je juwelen te onderhouden. Je vindt dit al voor minder dan 100 euro.

Stel natuurstenen nooit lang bloot aan fel zonlicht.

1.17 Hoe blijven mijn juwelen het langst mooi?

Laat je juwelen niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe je juwelen uit om te slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar je juwelen, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in je juwelendoosje waarin je ze ontvangen hebt. Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht.

 

1.18 Blijven mijn matte juwelen altijd even mat, en mijn glanzende even glanzend?

Juwelen kunnen een glad gepolijst uiterlijk hebben of een mat (geborsteld) uiterlijk. Door het dragen zal een gladde ring matter worden en een matte ring juist gladder.  Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Een glad zilveren juweel kun je reinigen met een poetsdoek of een zilverpoetsmiddel. Gematteerd of geborsteld zilver is grover van structuur en kan daarom beter met een zilverbad gereinigd worden. Daarnaast kan je je juweel dat je bij ons aangekocht hebt natuurlijk altijd opnieuw gepolijst dan wel gematteerd/geborsteld worden.Deze service bieden we gratis aan.

 

1.19 Mijn edelsteen ziet er dof uit, wat nu?

Na een tijdje dragen kunnen edelstenen in juwelen dof worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door huidvet, body lotions,... . Bij de ene persoon is dit sneller dan bij de andere. Je kan dit gewoon met warm water, afwasmiddel en eventueel een (zachte!) borstel poetsen. 

Bij facetgeslepen stenen zit er vaak ruimte aan de onderkant en zijkant. Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft normaal gezien een goed resultaat.

De meeste edelstenen kunnen gereinigd worden in een ultrasoon. Dit kan je al vinden voor minder dan 100 euro. Zou blijven je juwelen altijd mooi en behouden ze hun glans.

Je kan je Atelier Maison juweel ook professioneel laten reinigen. Het wordt dan helemaal opgepoetst en kleine krasjes worden weggepolijst. Bij wit gouden juwelen wordt er een nieuwe laag rhodium voorzien. Je juweel zal er weer helemaal als nieuw uitzien. ONDERHOUD