Veelgestelde vragen
1 VEELGESTELDE VRAGEN
1.1 Ik heb oud goud liggen dat ik wil laten recycleren voor een nieuw juweel

OUD GOUD LATEN RECYCLEREN VOOR AANKOOP VAN EEN NIEUW JUWEEL

Heb je thuis nog gouden juwelen liggen die je niet meer draagt? Dan kan je dit weg brengen naar een goudwisselkantoor zoals bv. Argentor, te Antwerpen. Dit is voor jou de voordeligste oplossing. De actuele waarde van het goud wordt dan op je rekening gestort. Je kan de prijzen voor sloopgoud en voor gouden munten altijd raadplegen op hun website.

Geraak je zelf niet tot bij een goudwisselkantoor? Breng je juwelen dan gerust mee naar je afspraak. Wanneer je een bestelling plaatst neemt Atelier Maison (een deel van) je oude goud, indien gewenst, over van jou en brengt dan de waarde hiervan in mindering van je aankoopbedrag. We houden hier 5 euro per gram op in, voor eventuele schommelingen, om de edelstenen uit je juwelen te halen en om je goud weg te brengen.

Dit oude goud wordt dus niet in jouw ring verwerkt, maar wel gerecycleerd.

We werken enkel met eigen edelstenen. Eventuele oude edelstenen in je juwelen worden terugbezorgd als je ervoor kiest om je oude juwelen te laten recycleren.

1.2 De ring die ik aankocht voor iemand blijkt te groot of te klein te zijn. Wat nu?

Heb je bij ons een ring laten maken voor iemand die te groot of te klein blijkt te zijn? Dat is geen probleem. Gouden ringen kunnen bijna altijd vergroot of verkleind worden. 

Bestel je een ring in 18 karaat goud zonder edelstenen of met enkel diamant(en) voor iemand anders (bv. een verlovingsring) en ben je niet 100% zeker van de maat? Geef dit dan even door bij je bestelling. We geven dan samen met de ring een voucher mee voor 1 gratis ringmaat aanpassing, binnen een bepaalde termijn. Ook wanneer je de ring afhaalt in het atelier kan je deze voucher vragen.

Voor ringen met een kleursteen, ringen uit de categorie SALE of 14 karaat gouden ringen is de aanpassing van de ringmaat niet gratis: klik hier

Wanneer de maat niet goed blijkt te zijn:
Je plant best een korte afspraak voor "aanpassen ringmaat" in. Wanneer je langskomt nemen we je ringmaat op. Indien je een voucher hebt voor en ring zonder edelstenen of met enkel diamant(en), vergeet deze dan niet mee te nemen, dan is je aanpassing gratis.

Hoe gaan we te werk:
De ring wordt dan weer doorgezaagd, er wordt een stukje tussen gezet of tussenuit genomen en dan wordt die weer aan elkaar gesoldeerd. Daarna moet deze nog een tijdje afzuren en dan kan hij weer bijgevijld, gepolijst en gepoetst worden. Indien er edelstenen in de ring zitten, dan passeert je ring nadien ook nog langs de diamantzetter om te controleren of alle edelstenen nog goed vast zitten.

Normaal gezien krijg je binnen de 3 à 4 weken (vakantieperiodes juli, augustus & december niet meegerekend) bericht van ons om weer af te spreken of de afhaling.

Hou er rekening mee dat voor aanpassingen van de ringmaat het nodig is om langs te komen in het atelier om de ring te brengen en nadien weer op te pikken. Eventuele verzendkosten (25 euro voor een verzekerde zending) zijn voor rekening van de klant.

1.3 Hoe onderhoud ik mijn juwelen met edelstenen?

Een juweel met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg! Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend.

Echte edelstenen zijn natuurproducten, dus ook wel kwetsbaar. De ene edelsteen is al wat harder dan de andere. Informeer je goed alvorens je voor een bepaalde edelsteen kiest.

De Atelier Maison ontwerpen zijn vaak fijn en dus ook fragiel. Het is aan te raden om juwelen met edelstenen uit te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen.

De meeste edelstenen mogen gereinigd worden in een ultrasoon reiniger. Het is een goed idee om dit aan te kopen om je juwelen te onderhouden. 

Laat ringen waarvan de edelstenen vast zitten met griffen (kleine haakjes) 1 keer per jaar nakijken en oppoetsen (CHECK-UP). Je juweel ziet er dan weer als nieuw uit en alle zettingen worden nagekeken om zeker te zijn dat alle edelstenen nog stevig vast zitten.

Stel natuurstenen nooit lang bloot aan fel zonlicht.

1.4 Een juweel laten maken, hoe gaat dat juist in zijn werk?

1.5 Welke afspraak kies ik best?

 

 

Aangezien we enkel op afspraak werken, kan je in alle rust je juweel uitkiezen en indien gewenst nog wat aanpassingen vragen. 

Van zodra je je juweel gekozen hebt, maken we een bestelbon op. Op dit moment kan je je bestelling betalen. Dit kan via Bancontact, VISA, Mastercard, Maestro & Apple Pay in het atelier. Moest je liever via overschrijving betalen, dan kan dat uiteraard ook.

Bij grotere bedragen (> 2500 euro) kan er gekozen worden om met een voorschot te werken. Dan betaal je 50% bij het plaatsen van je bestelling en 50% wanneer je juweel klaar is (binnen de 2 maanden na bestelling)

 

1.6 Kies ik best voor een verzending of voor een afhaling als mijn juweel klaar is?

Uiteraard heeft afhalen de voorkeur. Zo kan je meteen passen en checken of je juweel goed zit en zijn wij zeker dat het goed terecht komt. Aangezien dit ons de kost van een zending bespaart krijg je bij afhaling gratis een velours Atelier Maison zakje mee. (dit heb je niet bij een verzending)

Afhalen kan op de meeste vrijdagen en zaterdagen en de afhaling kan je via de agenda zelf inplannen.

Is het voor jou moeilijk om langs te komen, dan kan je er uiteraard ook voor kiezen om je juweel thuisgestuurd te krijgen. We verzenden juwelen verzekerd via Mikropakket. Je dient op de dag van levering wel aanwezig te zijn om het pakket in ontvangst te nemen. Je kan bij het plaatsen van de bestelling wel ook een ander leveradres doorgeven (bv werk, ouders,...)

 

 

1.7 We willen graag trouwringen laten maken. Hoe lang op voorhand spreken we best af?

De afspraken agenda zit vaak al een lange tijd vooruit volgeboekt. Dus plan je afspraak op tijd in!

Voor trouwringen uit collectie kom je best minimum een 2 à 3 maanden op voorhand langs. Langer op voorhand kan natuurlijk ook altijd, dan is er geen haast en kan je dit afvinken van je ToDo lijstje voor je huwelijk. ;)

Wil je graag een nieuw ontwerp voor je trouwring, dan boek je een "Design Your Own Ring" afspraak. Plan deze best ruim op tijd in. Deze afspraken zitten meestal 1-2 jaar vooruit volgeboekt. Opgelet: Hiervoor werken we niet met deadlines.

Via deze link kan je een afspraak inplannen: https://site.booxi.com/ateliermaison

1.8 Hoe wordt de prijs van een juweel bepaald?

1.9 Hoe wordt de prijs van een diamant bepaald?

1.10 Welke kleur diamant kies ik best? En waarvoor staan de letters?

De kleur wordt zowel bij natuurlijke als lab grown diamanten op dezelfde manier bepaald.

 

Niet alleen de zuiverheid, maar ook de kleur van een diamant heeft een grote invloed op de waarde. Een kleurloze diamant heeft een grotere waarde dan een iets ‘gelere’.

Voor gekleurde diamanten (bv: roze, geel en blauw) is het dan weer net omgekeerd. Hoe intenser de kleur bij een gekleurde diamant, hoe waardevoller de steen. 

De kleurgradering van een kleurloze diamant wordt bepaald aan de hand van de kleurschaal. Deze begint bij de letter D. Kleur D staat voor de meest zeldzame en meest begeerde kleurkwaliteit. Deze daalt tot de letter Z waarbij de diamant lichtgeel tot bruin lijkt.

De kleur van diamant wordt bepaald aan de hand van ‘master stones’. Dit zijn stenen met een specifieke kleur en worden gebruikt als vergelijking om andere diamantkleuren te bepalen. Bijvoorbeeld een diamant met kleur D, een diamant met kleur G, etc. Deze 'master stones' moeten een minimale grootte hebben van 0,50 karaat om goed de kleur weer te kunnen geven. Bij kleinere diamanten is het dan ook moeilijk om de letters D-H van elkaar te onderscheiden.

kleur

naam

oude benaming

D

exceptioneel wit +

Jager

E

exceptioneel wit

River

F

zeldzaam wit +

River

G

zeldzaam wit

Top Wesselton

H

wit

Wesselton

I

licht getint wit +

Top Crystal

J

licht getint wit

Crystal

K

getint wit +

Top Cape

L

getint wit

Top Cape

M

getint

Cape

N

getint

Low Cape

O

getint

Very light yellow

P-Z

getint

light yellow

 

D – exceptioneel wit+ - Jager
Deze is zo goed als kleurloos. Soms lijken deze zelfs een ‘blauwe’ gloed om zich te hebben. De D-kleur wordt gezien als het meest waardevol.

E - exceptioneel wit – River
De diamanten met een E-Kleur zijn nog steeds van een buitengewoon goede kwaliteit. Het verschil met D kleur is quasi niet te zien. 

F – zeldzaam wit+ - River
Zoals te zien is in de tabel werden E en F vroeger allebei River genoemd. Er is dan ook haast geen verschil zichtbaar.

G – zeldzaam wit - Top Wesselton
De G-kleur is de meest populaire kleur. Het is nauwelijks te ontdekken wat de verschillen zijn tussen D, E, F en G.

H – wit - Wesselton
Pas vanaf de H kleur is het enigszins te ontdekken wat het verschil nu precies is. Als je D en H kleur vlak tegen elkaar legt, is er een miniem verschil zichtbaar. (eens gezet in een geel gouden  juweel is dit haast niet meer van elkaar te onderscheiden. H is nog steeds van een zeer hoge kwaliteit. 

I & J - licht getint wit - Top Crystal & Crystal
I en J-kleur zijn lichtjes getint. Vanaf hier kunnen we pas een verschil merken met de wittere kleuren.

1.11 Welke edelsteen is de beste keuze?

1.12 Waar komen het goud en de edelstenen vandaan?

De dag van vandaag is het jammer genoeg nog steeds zo dat er bij het ontginnen van goud, diamanten en edelstenen een risico bestaat op kinderarbeid, gewapende conflicten en slechte werkomstandigheden. We kopen dan ook enkel materiaal aan bij bedrijven die garanderen dat ze enkel aankopen uit legale, ethische bronnen.
Onze voornaamste leveranciers: Goud: Argentor - Natuurlijke diamanten: Diberget, VomDiam - Natuurlijke edelstenen: Ruppenthal, Gem World, MetroStones

Ook werken we naast natuurlijke edelstenen ook met lab grown diamanten. Optisch, kwalitatief en qua chemische samenstelling exact hetzelfde als een natuurlijke diamant, maar dan gemijnd in een labo in plaats van diep onder de aardkorst. Niet alleen ethisch maar ook ecologisch.

1.13 Lab grown of natuurlijke diamant?

 

1.14 Een juweel met één of meerdere geboortestenen?

1.15 Jouw geboortebloem als gravure op een plaatje? Dat kan!

1.16 Wat is het verschil tussen 14 en 18 karaat?

Karaat, wat vaak wordt afgekort als ‘K’, duidt het gehalte van edelmetalen in een legering aan.
Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een juweel juist bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud:

  • 14 K bevat 58,5% puur goud 
  • 18 K bevat 75,0% puur goud 

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe ‘geler’ of dieper de goudkleur van het juweel. 

24 karaat (puur goud) is niet geschikt voor juwelen. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage. Het is daarom dat we altijd een legering maken door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het juweel sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud. 

1.17 Waarom duurt het een aantal weken alvorens mijn juwelen geleverd worden?

Alle juwelen worden met veel liefde en met de hand gemaakt en dat vraagt tijd. We doen natuurlijk ons uiterste best om je bestelling zo snel mogelijk bij jou te krijgen. Afhankelijk van het aantal bestellingen die er op dat moment lopende zijn zal je pakje sneller of later geleverd worden. Heb je je juweel tegen een bepaalde datum zeker nodig? Laat het dan gerust weten via een mailtje naar [email protected] en dan kijken we even na of we je bestelling tijdig kunnen leveren.

1.18 Kan een artikel omgeruild of geretourneerd worden?

Dit is helaas niet mogelijk aangezien we het juweel voor jou op maat maken nadat je een bestelling plaatst. Ben je in de mogelijkheid om eerst even langs te komen? Dan raden we dat zeker aan! Je kan via deze website zelf een afspraak inplannen.

Bestelde je een artikel uit de voorraad en valt dit tegen, of is de maat niet OK? Dan kan dat in dit geval wel geretourneerd worden. We vragen dan om binnen de 24u na ontvangst van je pakket een mailtje te sturen ([email protected]) en om het artikel ten laatste binnen de 14 dagen met een verzekerde zending te retourneren. Je krijgt dan een voucher ter waarde van het aankoopbedrag om een ander juweel uit te kiezen of te laten maken. Een terugbetaling is niet mogelijk. Dit is dus enkel mogelijk als de maat van de ring uit voorraad niet werd aangepast, of het juweel niet gepersonaliseerd werd voor jou.

1.19 Hoe blijven mijn juwelen het langst mooi?

Laat je juwelen niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe je juwelen uit om te slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar je juwelen, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in je juwelendoosje waarin je ze ontvangen hebt. Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht.

Poets regelmatig je juweel in een ultrasonic cleaner.

Laat ringen waarvan de edelstenen vast zitten met griffen (kleine haakjes) 1 keer per jaar nakijken en oppoetsen (CHECK-UP). Je juweel ziet er dan weer als nieuw uit en alle zettingen worden nagekeken om zeker te zijn dat alle edelstenen nog stevig vast zitten.

 

1.20 Mijn edelsteen ziet er dof uit, wat nu?

Na een tijdje dragen kunnen edelstenen in juwelen dof worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door huidvet, body lotions, huidschilfers... . Bij de ene persoon is dit sneller dan bij de andere. Je kan dit gewoon met warm water, afwasmiddel en eventueel een (zachte!) borstel poetsen. 

Bij facetgeslepen stenen zit er vaak ruimte aan de onderkant en zijkant. Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft normaal gezien een goed resultaat.

De meeste edelstenen kunnen ook gereinigd worden in een ultrasoon. Heel handig en snel en zo blijven je juwelen altijd mooi en behouden ze hun glans. Ultrasonic cleaners kan je vinden onder de categorie 'extra'.

Je kan je Atelier Maison juweel ook professioneel laten reinigen. Dit doe je best 1x per jaar. Eventuele zettingen worden dan ook steeds nagekeken. Het juweel wordt dan helemaal opgepoetst en kleine krasjes worden weggepolijst. Bij wit gouden juwelen wordt er een nieuwe laag rhodium voorzien. Je juweel zal er weer helemaal als nieuw uitzien. ONDERHOUD