Veelgestelde vragen
1 VEELGESTELDE VRAGEN
1.1 Wanneer kan ik mijn juwelen dragen en wanneer niet?

Je kan je juwelen (bijna) altijd dragen! Joepie! 

Wanneer niet?

  • Bij het slapen
  • Bij zwemmen in chloorwater
  • Bij huishoudelijk werk (poetsen, werken in de tuin,...)
  • Bij het sporten

Op alle andere momenten kan je je juwelen met een gerust hart dragen!

1.2 Ik heb oud goud liggen dat ik wil laten recycleren voor een nieuw juweel

OUD GOUD LATEN RECYCLEREN VOOR AANKOOP VAN EEN NIEUW JUWEEL

OPTIE 1:

Heb je thuis nog gouden juwelen liggen die je niet meer draagt? Dan kan je dit weg brengen naar een goudwisselkantoor zoals bv. Argentor, te Antwerpen. Dit is voor jou de voordeligste oplossing. De actuele waarde van het goud wordt dan op je rekening gestort. Je kan de prijzen voor sloopgoud en voor gouden munten altijd raadplegen op hun website https://www.argentorshop.be/nl/sloopgoud-verkopen

Geraak je zelf niet tot bij een goudwisselkantoor? Of zitten er oude edelstenen in die nog uitgebroken moeten worden? Breng je juweeltje of juwelen dan gerust mee naar je afspraak. Wanneer je een bestelling plaatst neemt Atelier Maison (een deel van) je oude goud, indien gewenst, over van jou. We brengen hiervoor dan de dagprijs min 11 euro per gram 18 karaat in mindering van het te betalen bedrag. Het uitbreken van eventuele edelstenen en weg brengen van je goud zit inbegrepen in de prijs. We werken voor al onze juwelen enkel met onze eigen edelstenen. Eventuele oude edelstenen in jouw juwelen worden dus aan jou terugbezorgd als je ervoor kiest om je oude juwelen te laten recycleren.

Je oude goud wordt in dit geval dus niet in jouw ring verwerkt, maar wel gerecycleerd.

 

OPTIE 2:

zie categorie "Juwelen van oud goud"

 

1.3 De ring die ik aankocht voor iemand blijkt te groot of te klein te zijn. Wat nu?

Heb je bij ons een ring laten maken voor iemand die te groot of te klein blijkt te zijn? Dat is geen probleem. Gouden ringen kunnen bijna altijd vergroot of verkleind worden. 

Bestel je een ring uit de huidige collectie (geen SALE) zonder edelstenen of met enkel diamant(en) voor iemand anders? (bv. een verlovingsring) En ben je niet 100% zeker van de maat? Geef dit dan even door bij je bestelling. We geven dan samen met de ring een voucher mee voor 1 gratis ringmaat aanpassing, binnen een bepaalde termijn. Ook wanneer je de ring afhaalt in het atelier kan je deze voucher vragen.

Voor ringen met een kleursteen, ringen uit de categorie SALE of oudere juwelen, zoals 14 karaat gouden ringen uit oudere collecties is de aanpassing van de ringmaat niet gratis: klik hier

Wanneer de maat niet goed blijkt te zijn:
Je plant best een korte afspraak voor "aanpassing ringmaat" in. Wanneer je langskomt nemen we je ringmaat op. Indien je een voucher hebt voor en ring zonder edelstenen of met enkel diamant(en), vergeet deze dan niet mee te nemen, dan is je aanpassing gratis.

Hoe gaan we te werk:
De ring wordt dan weer doorgezaagd, er wordt een stukje tussen gezet of tussenuit genomen en dan wordt die weer aan elkaar gesoldeerd. Daarna moet deze nog een tijdje afzuren en dan kan hij weer bijgevijld, gepolijst en gepoetst worden. Indien er edelstenen in de ring zitten, dan passeert je ring nadien ook nog langs de diamantzetter om te controleren of alle edelstenen nog goed vast zitten.

Normaal gezien krijg je binnen de 3 à 4 weken (vakantieperiodes paasvakantie, augustus & Kerstvakantie niet meegerekend) bericht van ons om weer af te spreken of de afhaling.

Hou er rekening mee dat voor aanpassingen van de ringmaat het nodig is om langs te komen in het atelier om de ring te brengen en nadien weer op te pikken. Moest dit niet lukken: de kost voor een verzekerde zending is 25 euro.

1.4 Hoe onderhoud ik mijn juwelen met edelstenen?

Een juweel met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg. Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend. Echte edelstenen zijn natuurproducten, dus ook wel kwetsbaar. De ene edelsteen is al wat harder dan de andere. Informeer je goed alvorens je voor een bepaalde edelsteen kiest.

De Atelier Maison ontwerpen zijn vaak fijn. Het is aan te raden om juwelen met edelstenen uit te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen.

De meeste edelstenen mogen gereinigd worden in een ultrasoon reiniger. (informeer even als je niet zeker bent of jouw steen in de ultrasoon mag gepoetst worden)

Laat ringen waarvan de edelstenen vast zitten met griffen (kleine haakjes) 1 keer per jaar nakijken en oppoetsen (CHECK-UP). Je juweel ziet er dan weer als nieuw uit en alle zettingen worden nagekeken om zeker te zijn dat alle edelstenen nog stevig vast zitten.

Stel natuurstenen nooit lang bloot aan fel zonlicht.

1.5 Een juweel laten maken, hoe gaat dat juist in zijn werk?

1.6 Kies ik best voor een verzending of voor een afhaling als mijn juweel klaar is?

Uiteraard heeft afhalen de voorkeur. Zo kan je meteen passen en checken of je juweel goed zit en zijn wij zeker dat het goed terechtgekomen is. Aangezien dit ons de kost van een zending bespaart krijg je bij afhaling gratis een velours Atelier Maison juwelenzakje mee. (dit heb je niet bij een verzending)

Afhalen kan op de meeste vrijdagen en zaterdagen en de afhaling kan je via de agenda zelf inplannen.

Is het voor jou moeilijk om langs te komen, dan kan je er uiteraard ook voor kiezen om je juweel thuisgestuurd te krijgen. We verzenden juwelen verzekerd via Mikropakket. Je dient op de dag van levering wel aanwezig te zijn om het pakket in ontvangst te nemen. Je kan bij het plaatsen van de bestelling wel ook een ander leveradres doorgeven (bv werk, ouders,...)

 

 

1.7 We willen graag trouwringen laten maken. Hoe lang op voorhand spreken we best af?

De afspraken agenda zit vaak al een lange tijd vooruit volgeboekt. Dus plan je afspraak op tijd in!

Voor trouwringen uit collectie kom je best minimum een 2 à 3 maanden op voorhand langs. Langer op voorhand kan natuurlijk ook altijd, dan is er geen haast en kan je dit afvinken van je ToDo lijstje voor je huwelijk. ;)

Wil je graag een nieuw ontwerp voor je trouwring, dan boek je een "Design Your Own Ring" afspraak. Plan deze best ruim op tijd in. Deze afspraken zitten meestal 1-2 jaar vooruit volgeboekt. Opgelet: Hiervoor werken we niet met deadlines.

Via deze link kan je een afspraak inplannen: https://site.booxi.com/ateliermaison

1.8 Waarom kiest Atelier Maison standaard voor lab grown diamanten?

Lab grown diamanten zijn in eerste instantie minder belastend voor het milieu dan diamanten die in mijnen gewonnen zijn. Ze zijn ecologisch verantwoord en duurzaam. 

Beide zijn chemisch en visueel identiek, en daarom niet te onderscheiden. Het enige echte verschil is hun oorsprong. In het lab gemaakte diamanten worden door de mens gemaakt en in een laboratorium gekweekt, terwijl natuurlijke diamanten natuurlijk zijn en worden gevormd binnen de aardmantel.

Daarnaast speelt het prijskaartje natuurlijk ook een grote rol. Ondanks dat de kwaliteit exact hetzelfde is als die van natuurlijke diamanten zit de prijs een heel pak lager. 

Beide opties zijn even hard, even sterk en even glanzend. Zelfs onder een microscoop kan je geen verschil merken.

Kies jij toch liever voor de natuurlijke variant? Laat het dan gerust weten, dan berekenen we de prijs voor jouw gewenste juweel met natuurlijke diamanten.

1.9 Hoe wordt de prijs van een juweel bepaald?

1.10 Hoe wordt de prijs van een diamant bepaald?

1.11 Welke kleur diamant kies ik best? En waarvoor staan de letters?

De kleur wordt zowel bij natuurlijke als lab grown diamanten op dezelfde manier bepaald.

Vanaf 0,30ct wordt er bij onze diamanten een certificaat van een onafhankelijk gemologisch instituut (meestal IGI) meegeleverd. 

Niet alleen de zuiverheid, maar ook de kleur van een diamant heeft invloed op de waarde. Een kleurloze diamant heeft een grotere waarde dan een iets ‘gelere’.

Voor gekleurde diamanten (bv: roze, geel en blauw) is het dan weer net omgekeerd. Hoe intenser de kleur bij een gekleurde diamant, hoe waardevoller de steen. 

De kleurgradering van een kleurloze diamant wordt bepaald aan de hand van de kleurschaal. Deze begint bij de letter D. Kleur D staat voor de meest zeldzame en meest begeerde kleurkwaliteit. Deze daalt tot de letter Z waarbij de diamant lichtgeel tot bruin lijkt.

De kleur van diamant wordt bepaald aan de hand van ‘master stones’. Dit zijn stenen met een specifieke kleur en worden gebruikt als vergelijking om andere diamantkleuren te bepalen. Bijvoorbeeld een diamant met kleur D, een diamant met kleur G, etc. Deze 'master stones' moeten een minimale grootte hebben van 0,50 karaat om goed de kleur weer te kunnen geven. Bij kleinere diamanten is het dan ook moeilijk om de letters D-H van elkaar te onderscheiden.

Standaard werken we bij Atelier Maison met zuivere witte lab grown diamanten. (D-G, VS). Zo kan je met het blote oog geen inclusies zien en ziet je diamant er wit uit.  

kleur

naam

oude benaming

D

exceptioneel wit +

Jager

E

exceptioneel wit

River

F

zeldzaam wit +

River

G

zeldzaam wit

Top Wesselton

H

wit

Wesselton

I

licht getint wit +

Top Crystal

J

licht getint wit

Crystal

K

getint wit +

Top Cape

L

getint wit

Top Cape

M

getint

Cape

N

getint

Low Cape

O

getint

Very light yellow

P-Z

getint

light yellow

 

D – exceptioneel wit+ - Jager
Deze is zo goed als kleurloos. Soms lijken deze zelfs een ‘blauwe’ gloed om zich te hebben. De D-kleur wordt gezien als het meest waardevol.

E - exceptioneel wit – River
De diamanten met een E-Kleur zijn nog steeds van een buitengewoon goede kwaliteit. Het verschil met D kleur is quasi niet te zien. 

F – zeldzaam wit+ - River
Zoals te zien is in de tabel werden E en F vroeger allebei River genoemd. Er is dan ook haast geen verschil zichtbaar.

G – zeldzaam wit - Top Wesselton
De G-kleur is de meest populaire kleur. Het is nauwelijks te ontdekken wat de verschillen zijn tussen D, E, F en G.

H – wit - Wesselton
Pas vanaf de H kleur is het enigszins te ontdekken wat het verschil nu precies is. Als je D en H kleur vlak tegen elkaar legt, is er een miniem verschil zichtbaar. (eens gezet in een geel gouden  juweel is dit haast niet meer van elkaar te onderscheiden. H is nog steeds van een zeer hoge kwaliteit. 

I & J - licht getint wit - Top Crystal & Crystal
I en J-kleur zijn lichtjes getint. Vanaf hier kunnen we pas een verschil merken met de wittere kleuren.

1.12 Waar komen het goud en de edelstenen vandaan?

De dag van vandaag is het jammer genoeg nog steeds zo dat er bij het ontginnen van goud, diamanten en edelstenen een risico bestaat op kinderarbeid, gewapende conflicten en slechte werkomstandigheden. We kopen dan ook enkel materiaal aan bij bedrijven die garanderen dat ze enkel aankopen uit legale, ethische bronnen.
Onze voornaamste leveranciers: Goud: Argentor - Natuurlijke diamanten: Diberget, VomDiam - Natuurlijke edelstenen: Ruppenthal, Gem World, MetroStones

Voor onze diamanten kiezen we in de eerst plaats altijd voor lab grown diamanten. Optisch, kwalitatief en qua chemische samenstelling exact hetzelfde als een natuurlijke diamant, maar dan gemijnd in een labo in plaats van diep onder de aardkorst. Niet alleen ethisch maar ook ecologisch.

1.13 Jouw geboortebloem als gravure op een plaatje? Dat kan!

1.14 Wat is het verschil tussen 14 en 18 karaat?

Karaat, wat vaak wordt afgekort als ‘K’, duidt het gehalte van edelmetalen in een legering aan.
Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een juweel juist bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud:

  • 14 K bevat 58,5% puur goud 
  • 18 K bevat 75,0% puur goud 

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe ‘geler’ of dieper de goudkleur van het juweel. 

24 karaat (puur goud) is niet geschikt voor juwelen. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage. Het is daarom dat we altijd een legering maken door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het juweel sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud. 

1.15 Waarom duurt het een aantal weken alvorens mijn juwelen geleverd worden?

Alle juwelen worden met veel liefde en met de hand gemaakt en dat vraagt tijd. We doen natuurlijk ons uiterste best om je bestelling zo snel mogelijk bij jou te krijgen. Afhankelijk van het aantal bestellingen die er op dat moment lopende zijn zal je pakje sneller of later geleverd worden. Heb je je juweel tegen een bepaalde datum zeker nodig? Laat het dan gerust weten via een mailtje naar [email protected] en dan kijken we even na of we je bestelling tijdig kunnen leveren.

1.16 Kan een artikel omgeruild of geretourneerd worden?

Dit is helaas niet mogelijk aangezien we het juweel voor jou op maat maken nadat je een bestelling plaatst. Ben je in de mogelijkheid om eerst even langs te komen? Dan raden we dat zeker aan! Je kan via deze website zelf een afspraak inplannen.

Bestelde je een artikel uit de voorraad en valt dit tegen, of is de maat niet OK? Dan kan dat in dit geval wel geretourneerd worden. We vragen dan om binnen de 24u na ontvangst van je pakket een mailtje te sturen ([email protected]) en om het artikel ten laatste binnen de 14 dagen met een verzekerde zending te retourneren. Je krijgt dan een voucher ter waarde van het aankoopbedrag om een ander juweel uit te kiezen of te laten maken. Een terugbetaling is niet mogelijk. Een omruiling is enkel mogelijk als de maat van de ring uit voorraad niet werd aangepast, of het juweel niet gepersonaliseerd werd voor jou dmv bv een gravure.

1.17 Hoe blijven mijn juwelen het langst mooi?

Laat je juwelen niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe je juwelen uit om te slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar je juwelen, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in je juwelendoosje waarin je ze ontvangen hebt. Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht.

Poets regelmatig je juweel in een ultrasonic cleaner of in een kommetje met warm water, wat afwasmiddel en een zacht borsteltje.

Laat ringen waarvan de edelstenen vast zitten met griffen (kleine haakjes) 1 keer per jaar nakijken en oppoetsen (CHECK-UP). Je juweel ziet er dan weer als nieuw uit en alle zettingen worden nagekeken om zeker te zijn dat alle edelstenen nog stevig vast zitten.

 

1.18 Help! Er is een steentje uit mijn ring! Wat nu?

Kleine diamantjes (onder de 4mm diameter) worden vastgezet met zeer fijne griffen (haakjes). Moesten we dit met dikkere griffen doen, dan zou je niet veel meer kunnen zien van die kleine schitterende steentjes. Dit vraagt dus om enige voorzichtigheid.

Op het moment dat je ring gemaakt wordt en de diamantzetter de diamanten in je ring zet, wordt deze nadien nog gepolijst en dan onder hoge druk gepoetst. Op dit moment zijn we dus zeker dat alles goed vast zit.
Maar wanneer zo een fijn grifje een klein beetje scheef komt te staan, door bv. ergens tegenaan te stoten of ergens achter te blijven haken, dan kan je diamantje los komen te zitten of kan je het zelfs verliezen. En we kennen het allemaal wel. We zijn aan het werken in de tuin en hebben dan pas door dat we onze ringen nog aan hebben. Of we zijn onze ringen al enkele keren vergeten uit te doen voor het slapen gaan,... 

Is er uit jouw juweel een lab grown diamantje weg? Geen probleem! Indien je dit nog hebt, dan plaatsen we dit gratis terug voor jou. Vind je het niet meer terug? Dan kan je deze met 25% korting aankopen. 

1,3mm 9 euro
1,5mm 13 euro
1,8mm 24 euro
2mm 32 euro
2,5mm 62 euro
3mm 144 euro
3,5mm 219 euro
4mm 330 euro

Na het overhandigen van je ring bezorgen wij hem aan de diamantzetter. Normaal gezien kan die binnen de 2 weken dan weer opgehaald worden. Je krijgt dan bericht van ons om een afhaling in te plannen. 

Krijg je je juweel liever thuis gestuurd? Dan kan je hier een verzending inplannen.

Het is een goed idee om ringen met edelstenen en/of diamanten jaarlijks eens een onderhoudsbeurt te geven. Dan worden alle zettingen ook nagekeken, wordt je ring weer mooi gepolijst en uitgestoomd en ziet die er weer als nieuw uit. 

1.19 Mijn edelsteen ziet er dof uit, wat nu?

Na een tijdje dragen kunnen edelstenen in juwelen dof worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door huidvet, body lotions, huidschilfers... . Bij de ene persoon is dit sneller dan bij de andere. Je kan dit gewoon met warm water, afwasmiddel en eventueel een zachte borstel (bv een oude tandenborstel) poetsen. 

Bij facetgeslepen stenen zit er vaak ruimte aan de onderkant en zijkant. Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft normaal gezien een goed resultaat.

De meeste edelstenen kunnen ook gereinigd worden in een ultrasoon. Heel handig en snel en zo blijven je juwelen altijd mooi en behouden ze hun glans. 

Je kan je Atelier Maison juweel ook professioneel laten reinigen. Dit doe je best 1x per jaar. Eventuele zettingen worden dan ook steeds nagekeken. Het juweel wordt dan helemaal opgepoetst en kleine krasjes worden weggepolijst. Bij wit gouden juwelen wordt er een nieuwe laag rhodium voorzien. Je juweel zal er weer helemaal als nieuw uitzien. ONDERHOUD