Veelgestelde vragen
1 VEELGESTELDE VRAGEN
1.1 Een Design Your Own afspraak , hoe gaat dat juist in zijn werk?

Alle stappen op een rijtje:

  • Het maken van een vrijblijvende afspraak voor ontwerp op maat.
  • Prijsvoorstel wordt gemaakt en verstuurd per mail. (binnen de maand, tenzij anders afgesproken)
  • Na goedkeuring wordt het juweel betaald (bij bedragen vanaf 2000 euro kan er gekozen worden om dit op te splitsen: 50% vooraf en 50% als het juweel klaar is.)
  • Van zodra het juweel betaald is worden de materialen en edelstenen aangekocht.
  • De levertijd van het juweel is normaal gezien 2-3 maanden (tenzij anders afgesproken)
  • Afhaling vindt plaats volgens afspraak. Levering aan huis kan eventueel ook.

1.2 We willen graag trouwringen laten maken. Hoe lang op voorhand spreken we best af?

De afspraken agenda zit vaak al een lange tijd vooruit volgeboekt. Dus plan je afspraak op tijd in!

Voor trouwringen uit collectie kom je best minimum een 2 à 3 maanden op voorhand langs. Langer op voorhand kan natuurlijk ook altijd, dan is er geen haast en kan je dit afvinken van je ToDo lijstje voor je huwelijk. ;)

Wil je graag een nieuw ontwerp voor je trouwring, dan boek je een "Design Your Own" afspraak. Hiervoor kom je best nog iets eerder langs, aangezien er dan eerst nog een nieuw ontwerp moet uitgetekend worden.

Via deze link kan je een afspraak inplannen: https://site.booxi.com/ateliermaison

1.3 Wat is de gemiddelde kostprijs van een maatwerk (Design Your Own) juweel?

Een vraag die ik heel vaak krijg, maar waar ik jammer genoeg zomaar geen antwoord op kan geven.
Elk maatwerk juweel is uniek en zit anders in elkaar.

Per ontwerp moet ik dan ook eerst berekenen hoeveel goud ik nodig heb, hoeveel tijd ik aan het werk zal spenderen en wat de kostprijs van de gewenste edelstenen is. Daarvoor kunnen we dan best eens samen zitten. Zo heb ik een idee van jouw wensen en kan ik aan de slag om alles te berekenen.

Sommige gouden juwelen zijn wat zwaarder, maar hebben een gemakkelijker ontwerp. In andere zit dan weer minder goud verwerkt, maar hebben dan een moeilijker ontwerp waardoor het maakloon hoger ligt dan de goudwaarde.

De kostprijs van maatwerk zit hem dus zowel in het maakloon als in het gebruikte materiaal, het goud en de edelstenen.

Prijzen voor maatwerk juwelen (volledig nieuwe ontwerpen) starten doorgaans vanaf 950 euro. 
​Kan je oud goud aanleveren? Dan wordt de waarde hiervan uiteraard afgetrokken van het totaalbedrag.

1.4 Hoe wordt de prijs van een juweel bepaald?

1.5 Hoe wordt de prijs van een diamant bepaald?

1.6 Welke edelsteen is de beste keuze?

1.7 Lab grown of natuurlijke diamant?

 

1.8 Waarom wordt er enkel met goud gewerkt voor maatwerk?

Een gouden juweel is veel duurzamer dan een zilveren exemplaar. Dat heb je voor het leven.

Dat is niet zo bij een zilveren juweel. Het zou dan ook zonde zijn van alle uren werk en de kostprijs die daaraan vasthangt, als je juweeltje na een aantal jaren al versleten of stuk is.

Bij een gouden juweel is het maakloon in verhouding met de waarde van het goud. Bij een zilveren juweel is dat niet zo. De waarde van het zilver ligt ook pakken lager dan dat van goud. Goud is ongeveer 100 keer duurder dan zilver. Moest je je juweel na x aantal jaren beu zijn, dan is het dus nog de moeite om er iets nieuws van te laten maken.

1.9 Een juweel met één of meerdere geboortestenen?

1.10 Geboortebloemen als gravure

1.11 Wat is eigenlijk het verschil tussen 14 en 18 karaat?

Karaat, wat vaak wordt afgekort als ‘K’, duidt het gehalte van edelmetalen in een legering aan.
Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een juweel juist bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud:

  • 14 K bevat 58,5% puur goud 
  • 18 K bevat 75,0% puur goud 

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe ‘geler’ of dieper de goudkleur van het juweel. 

24 karaat (puur goud) is niet geschikt voor juwelen

Puur goud kan niet gebruikt worden voor juwelen. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage. Het is daarom dat we altijd een legering maken door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het juweel sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud. 

1.12 Eigen edelstenen of mineralen verwerken in een juweel

Net als het verwerken van je eigen goud in een juweel kan je dit ook personaliseren door eigen oude edelstenen erin te laten verwerken. Misschien heeft die éne steen een speciale betekenis voor jou en wil je deze graag laten verwerken.Het is wel belangrijk om te weten om wat voor soort steen het gaat. Er zijn vele edelstenen welke insluitsels of breukvlakken hebben. Het is namelijk altijd een risico om je eigen steen te zetten, dit risico ligt bij de eigenaar van de steen. Atelier maison werkt samen met de beste edelsteenzetters, zij zullen dan ook met alle precisie de stenen zetten, maar helaas kan het wel eens voorkomen dat de steen op een breukvlak splijt en kapot gaat. De kans dat dit gebeurt is heel erg klein, maar hou hier wel rekening mee. 

1.13 Waarom kan het een aantal weken duren alvorens mijn juwelen geleverd worden?

Alle juwelen worden met veel liefde en met de hand gemaakt en dat vraagt tijd. We doen natuurlijk ons uiterste best om je bestelling zo snel mogelijk bij jou te krijgen. Afhankelijk van het aantal bestellingen die er op dat moment lopende zijn zal je pakje sneller of later geleverd worden. Heb je je juweel tegen een bepaalde datum zeker nodig? Laat het dan gerust weten via een mailtje naar [email protected] en dan kijken we even na of we je bestelling tijdig kunnen leveren.

1.14 Hoe onderhoud ik mijn juwelen met edelstenen?

Een juweel met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg! Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend.

Echte edelstenen zijn natuurproducten, dus ook wel kwetsbaar. De ene edelsteen is al wat harder dan de andere. Informeer je goed alvorens je voor een bepaalde edelsteen kiest.

De Atelier Maison ontwerpen zijn vaak heel erg fijn en dus ook fragiel. Het is aan te raden om juwelen met edelstenen uit te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen.

De meeste edelstenen mogen gereinigd worden in een ultrasoon. Het is een goed idee om dit aan te kopen om je juwelen te onderhouden. Je vindt dit al voor minder dan 100 euro.

Stel natuurstenen nooit lang bloot aan fel zonlicht.

1.15 Hoe blijven mijn juwelen het langst mooi?

Laat je juwelen niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe je juwelen uit om te slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar je juwelen, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in je juwelendoosje waarin je ze ontvangen hebt. Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht.

 

1.16 Blijven mijn matte juwelen altijd even mat, en mijn glanzende even glanzend?

Juwelen kunnen een glad gepolijst uiterlijk hebben of een mat (geborsteld) uiterlijk. Door het dragen zal een gladde ring matter worden en een matte ring juist gladder.  Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Een glad zilveren juweel kun je reinigen met een poetsdoek of een zilverpoetsmiddel. Gematteerd of geborsteld zilver is grover van structuur en kan daarom beter met een zilverbad gereinigd worden. Daarnaast kan je je juweel dat je bij ons aangekocht hebt natuurlijk altijd opnieuw gepolijst dan wel gematteerd/geborsteld worden.Deze service bieden we gratis aan.

 

1.17 Mijn edelsteen ziet er dof uit, wat nu?

Na een tijdje dragen kunnen edelstenen in juwelen dof worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door huidvet, body lotions,... . Bij de ene persoon is dit sneller dan bij de andere. Je kan dit gewoon met warm water, afwasmiddel en eventueel een (zachte!) borstel poetsen. 

Bij facetgeslepen stenen zit er vaak ruimte aan de onderkant en zijkant. Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft normaal gezien een goed resultaat.

De meeste edelstenen kunnen gereinigd worden in een ultrasoon. Dit kan je al vinden voor minder dan 100 euro. Zou blijven je juwelen altijd mooi en behouden ze hun glans.