Veelgestelde vragen
1 VEELGESTELDE VRAGEN
1.1 Een ontwerp op maat, hoe gaat dat juist in zijn werk?

Alle stappen op een rijtje voor een ontwerp op maat:

  • Het maken van een vrijblijvende afspraak voor ontwerp op maat.
  • Prijsvoorstel wordt gemaakt en verstuurd per mail. (binnen 1 week, tenzij anders afgesproken)
  • Bij goedkeuring van het prijsvoorstel: graag even registreren op de website zodat er een voorschotfactuur (50%) kan verstuurd worden.
  • Van zodra het voorschot betaald is is de bestelling definitief en worden de materialen en edelstenen aangekocht.
  • De levertijd van het juweel is normaal gezien 6-10 weken (tenzij anders afgesproken)
  • Indien gewenst wordt er tussentijds een afspraak gemaakt voor het passen van de ringen alvorens de edelstenen gezet worden.
  • Afhaling vindt plaats volgens afspraak, binnen de maand. Levering aan huis kan eventueel ook. Het restant wordt, wanneer de bestelling klaar is, contant of met Payconiq betaald of op voorhand overgeschreven.

1.2 Wat is de gemiddelde kostprijs van een maatwerk juweel?

Een vraag die ik heel vaak krijg, maar waar ik jammer genoeg zomaar geen antwoord op kan geven.
Elk maatwerk juweel is uniek en zit anders in elkaar.

Per ontwerp moet ik dan ook eerst berekenen hoeveel goud ik nodig heb, hoeveel tijd ik aan het werk zal spenderen en wat de kostprijs van de gewenste edelstenen is. Daarvoor kunnen we dan best eens samen zitten. Zo heb ik een idee van jouw wensen en kan ik aan de slag om alles te berekenen.

Sommige gouden juwelen zijn wat zwaarder, maar hebben een gemakkelijker ontwerp. In andere zit dan weer minder goud verwerkt, maar hebben dan een moeilijker ontwerp waardoor het maakloon hoger ligt dan de goudwaarde.

De kostprijs van maatwerk zit hem dus zowel in het maakloon als in het gebruikte materiaal, het goud en de edelstenen.

Prijzen voor maatwerk juwelen (volledig nieuwe ontwerpen) starten doorgaans vanaf 950 euro. Een aanpassing aan een bestaand ontwerp start meestal rond de 350 euro.
​Kan je bruikbaar goud aanleveren? Dan wordt dit uiteraard afgetrokken van het totaalbedrag.

1.3 Hoe wordt de prijs van een juweel bepaald?

1.4 Hoe wordt de prijs van een diamant bepaald?

1.5 Welke edelsteen is de beste keuze?

1.6 Lab grown of natuurlijke diamant?

 

1.7 Waarom wordt er enkel met goud gewerkt voor maatwerk?

Een gouden juweel is veel duurzamer dan een zilveren exemplaar. Dat heb je voor het leven.

Dat is niet zo bij een zilveren juweel. Het zou dan ook zonde zijn van alle uren werk en de kostprijs die daaraan vasthangt, als je juweeltje na een aantal jaren al versleten of stuk is.

Bij een gouden juweel is het maakloon in verhouding met de waarde van het goud. Bij een zilveren juweel is dat niet zo. De waarde van het zilver ligt ook pakken lager dan dat van goud. Goud is ongeveer 100 keer duurder dan zilver. Moest je je juweel na x aantal jaren beu zijn, dan is het dus nog de moeite om er iets nieuws van te laten maken.

1.8 Een juweel met één of meerdere geboortestenen?

1.9 Geboortebloemen als gravure

1.10 Wat is eigenlijk het verschil tussen 14 en 18 karaat?

Karaat, wat vaak wordt afgekort als ‘K’, duidt het gehalte van edelmetalen in een legering aan.
Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een juweel juist bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud:

  • 14 K bevat 58,5% puur goud 
  • 18 K bevat 75,0% puur goud 

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe ‘geler’ of dieper de goudkleur van het juweel. 

24 karaat (puur goud) is niet geschikt voor juwelen

Puur goud kan niet gebruikt worden voor juwelen. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage. Het is daarom dat we altijd een legering maken door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het juweel sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud. 

1.11 We willen graag trouwringen laten maken. Hoe lang op voorhand spreken we best af?

Hoe sneller, hoe liever! :)

Dan kunnen we alles rustig alles inplannen.

Reken, na een eerste gesprek, op maximum een 6 à 12 weken voor een ontwerp dat volledig op maat gemaakt is.

1.12 Eigen edelstenen of mineralen verwerken in een juweel

Net als het verwerken van je eigen goud in een juweel kan je dit ook personaliseren door eigen edelstenen erin te laten verwerken.
Misschien heeft die éne steen een speciale betekenis voor jou en wil je deze graag laten verwerken.
Het is wel belangrijk om te weten om wat voor soort steen het gaat. Er zijn vele edelstenen welke insluitsels of breukvlakken hebben. Het is namelijk altijd een risico om je eigen steen te zetten, dit risico ligt bij de eigenaar van de steen. Atelier maison werkt samen met de beste edelsteenzetters, zij zullen dan ook met alle precisie de stenen zetten, maar helaas kan het wel eens voorkomen dat de steen op een breukvlak splijt en kapot gaat. De kans dat dit gebeurt is heel erg klein, maar hou hier wel rekening mee.

1.13 Eigen goud verwerken in een nieuw juweel

Heb je een mooi juweel gezien op onze website, of heb je misschien een eigen ontwerp maar wil je graag eigen goud erin verwerkt hebben? 
Dit is in (bijna) alle gevallen mogelijk en op die manier kun je je droomjuweel nog persoonlijker maken. 

Doordat je de mogelijkheid hebt om een juweel te laten vervaardigen van eigen goud, kun je van dat ene bijzonder ontwerp een zo persoonlijk mogelijk sieraad laten maken. Dus heb je bijvoorbeeld oude trouwringen van je (groot)ouders of je eerste gouden armbandje. Laat dit verwerken in een prachtig juweel en draag deze herinneringen voor altijd bij je.

Je maakt hiervoor dan best even een afspraak ([email protected])

Dan zitten we even samen om het ontwerp te bespreken en het goud te testen en af te wegen.

 

1.14 Waarom kan het een aantal weken duren alvorens mijn juwelen geleverd worden?

Alle juweeltjes worden met veel liefde en met de hand gemaakt (gewalst, uitgezaagd, gesoldeerd,…) in eigen atelier en dat vraagt tijd. We doen natuurlijk ons uiterste best om je bestelling zo snel mogelijk bij jou te krijgen. Afhankelijk van het aantal bestellingen die er op dat moment lopende zijn zal je pakje sneller of later geleverd worden. Heb je je juweel tegen een bepaalde datum zeker nodig? Laat het dan gerust weten via een mailtje naar [email protected] dan kijken we even na of we je bestelling tijdig kunnen leveren.

1.15 Hoe onderhoud ik mijn juwelen met edelstenen?

Een juweel met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg! Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend.

Echte edelstenen zijn natuurproducten, dus ook wel kwetsbaar. De ene edelsteen is al wat harder dan de andere. Informeer je goed alvorens je voor een bepaalde edelsteen kiest.

De Atelier Maison ontwerpen zijn vaak heel erg fijn en dus ook fragiel. Het is aan te raden om juwelen met edelstenen uit te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen.

De meeste edelstenen mogen gereinigd worden in een ultrasoon. Het is een goed idee om dit aan te kopen om je juwelen te onderhouden. Je vindt dit al voor minder dan 100 euro.

Stel natuurstenen nooit lang bloot aan fel zonlicht.

1.16 Hoe blijven mijn juwelen het langst mooi?

Laat je juwelen niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe je juwelen uit om te slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar je juwelen, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in je juwelendoosje waarin je ze ontvangen hebt. Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht.

 

1.17 Hoe reinig ik best mijn zilveren juwelen?

Omdat zilver reageert op zuurstof kan er een gele en na verloop van tijd zelfs zwarte aanslag op je juweel ontstaan.
Zilveren juwelen kun je mooi houden of reinigen door ze af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) te doen. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een zacht doekje.
Je kunt ook een zilverpoetsdoekje gebruiken, door zachtjes te wrijven, verwijdert dit eventueel vuil en verkleuringen. (kijk bij ‘onderhoud’)
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om je juwelen te poetsen in een zilverbad. Dit is de snelste manier. Je dompelt de juwelen 5 à 10 seconden onder in het bad en daarna spoel je ze grondig met water. Je zilveren juweeltjes zullen er terug als nieuw uitzien.

 

1.18 Blijven mijn matte juwelen altijd even mat, en mijn glanzende even glanzend?

Juwelen kunnen een glad gepolijst uiterlijk hebben of een mat (geborsteld) uiterlijk. Door het dragen zal een gladde ring matter worden en een matte ring juist gladder.  Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Een glad zilveren juweel kun je reinigen met een poetsdoek of een zilverpoetsmiddel. Gematteerd of geborsteld zilver is grover van structuur en kan daarom beter met een zilverbad gereinigd worden. Daarnaast kan je je juweel dat je bij ons aangekocht hebt natuurlijk altijd opnieuw gepolijst dan wel gematteerd/geborsteld worden.Deze service bieden we gratis aan.

 

1.19 Mijn edelsteen ziet er dof uit, wat nu?

Na een tijdje dragen kunnen edelstenen in juwelen dof worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door huidvet, body lotions,... . Bij de ene persoon is dit sneller dan bij de andere. Je kan dit gewoon met warm water, afwasmiddel en eventueel een (zachte!) borstel poetsen. 

Bij facetgeslepen stenen zit er vaak ruimte aan de onderkant en zijkant. Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft normaal gezien een goed resultaat.

De meeste edelstenen kunnen gereinigd worden in een ultrasoon. Dit kan je al vinden voor minder dan 100 euro. Zou blijven je juwelen altijd mooi en behouden ze hun glans.